Mijn visie
Train consistent
Ik merk dat veel atleten onderschatten wat gematigd consistent trainen met je progressie doet. Ik zie om mij heen en op Strava veel extreme trainingen voorbijkomen gevolgd door meerdere dagen volledige rust. Atleten hebben soms het gevoel dat als ze 1x per week net zo hard trainen als Jan Frodeno en vervolgens een aantal dagen rust dat ze dan goed bezig zijn. Progressie maken en groeien als atleet is consistentie voor nodig, iedere dag, iedere week en ieder jaar je trainingen doen. Stapje voor stapje groeien laat je als atleet op de lange termijn groeien. Dit wil niet zeggen dat hard trainen niet nodig is, integendeel zelfs maar het zijn vaak juist de rustigere trainingen tussendoor die je op de lange termijn een betere atleet maken.
Train met een doel
Veel atleten trekken hun hardloopschoenen aan of gaan naar het zwembad zonder echt een doel voor de training te hebben. Voor een recreatieve sporter die gewoon wil bewegen en gezond wil zijn is dit natuurlijk prima. Voor een atleet met doelstellingen is het belangrijk om met een doel je training in te gaan.
Als je een zwemtraining gaat doen en gewoon maar een uurtje gaat zwemmen en wel ziet wat je doet kan het soms moeilijk zijn gemotiveerd te blijven en lijkt dat uur zwemmen een eeuwigheid te duren. Als je met een helder doel naar het zwembad gaat ben je veel gemotiveerder om dit doel te halen. Bijvoorbeeld een doel om tijdens je zwemtraining aan je techniek en snelheid te werken door met een techniek set te beginnen en vervolgens 10x100m op wedstrijdtempo te doen met 30 seconden rust.
Als ik zelf dit soort trainingen doe ben ik tijdens de training eigenlijk helemaal niet bezig met hoe lang ik al zwem maar alleen met de eerstvolgende interval.
Zoek balans
Het vinden van een juiste balans in werk/privé/sport is cruciaal om te blijven groeien en plezier in je sport te houden. Zelf heb ik hier in het begin ook moeite mee gehad, je bent fanatiek en wil er alles aan doen om je doel te behalen. Een aantal weken alles geven voor een evenement houd je nog wel vol maar uiteindelijk ben je, zonder balans, jezelf en je gezin aan het uitmelken. Je raakt mentaal opgebrand en op het einde van het seizoen doe je je trainingen nog omdat het “moet” maar kijk je eigenlijk heel erg uit naar het off-season.
Luister naar je lichaam
Luisteren naar je lichaam is voor fanatieke atleten vaak heel erg moeilijk. Atleten doen er alles aan om hun training te kunnen doen en negeren signalen die het lichaam afgeeft. Soms zijn atleten er zelfs wel een beetje trots op dat ze maar 4u geslapen hebben en toch de wekker om 5u zetten om maar dat uurtje training voor je werk te kunnen pakken.
Vergeet niet dat je nachtrust het enige moment is dat je lichaam echt herstelt en daadwerkelijk bezig is om beter te worden. Tijdens je training breek je je spieren af en het is de truc om tijdens rust je lichaam net ietsje beter te laten herstellen dan dat het voorheen was, ook wel supercompensatie genoemd. Als je continu compenseert op je rust geef je je lichaam niet de kans tot deze supercompensatie en riskeer je op termijn blessures en overtraining.
Wees dan ook niet bang om een keertje een training over te slaan als je lichaam dit aangeeft.
Train gepolariseerd
Je fiets pakken, 3 uurtjes fietsen en stevig doortrappen en gegarandeerd dat je aan het eind van de training flink vermoeid bent. Een prima duurtraining maar kwalitatief ben je veel in een grijs gebied aan het trainen. Je traint eigenlijk onder je wedstrijdtempo en bent vooral bezig je lichaam erg moe te maken. Beter is het om een kwalitatieve intervaltraining te doen waarbij je echt hard traint, rond je omslagpunt, en tussendoor heel rustig fietst. Je training hoeft op deze manier ook niet altijd heel lang te duren om toch veel werk te verzetten (ik fiets in voorbereiding op bv een halve triathlon maar zelden langer dan 2 uur).
Houd het simpel
Ik zie aan de muur van het zwembad soms zwemtrainingen hangen die nauwelijks op 1 a4 passen. Hetzelfde geldt voor fiets en looptrainingen waar eindeloos veel oefeningen of variabelen in zitten. Mijn vuistregel is dat de training simpel genoeg moet zijn om te kunnen onthouden. Natuurlijk moet je aan vele techniek aspecten werken tijdens het zwemmen maar het heeft weinig zin om 10 verschillende drills te doen tijdens je training. Doe er maximaal 3 en voer deze heel goed uit. Hetzelfde geldt voor fietsen en lopen, zorg dat je aan je verbeterpunten werkt en doe een goede intervaltraining maar prop niet alles in 1 training.